Deze keer ga ik niet alleen naar het ziekenhuis in Panguma. In Panguma worden er vanaf 2008 mensen met diabetes gezien door een verpleegkundige.

p1000341Deze keer ga ik ook een klinische les geven in Bo aan verpleegkundigen in opleiding en ook ga een ziekenhuis bezoeken in Yele. Het ziekenhuis in Yele wordt gerund door een tropenarts uit Nederland, Erdi Huizenga. Dit ziekenhuis wordt gesponseerd door de Lion Heart Foundation. Op de website van de Lion Heart Foundation(www.lionheartfoundation.nl) kun je lezen wat deze organisatie allemaal doet voor Sierra Leone.
Het ziekenhuis in Yele gaat ook starten om mensen met diabetes te behandelen. Yele krijgt insuline via Insulin for Life Nederland.
Het personeel in Yele heb ik het een en ander verteld over diabetes. Zodra ik thuis kom ga ik materialen klaar maken, zodat het personeel vertrouwd raakt met de signalen van het hebben van diabetes. Op deze manier kan de diagnose eerder gesteld worden. Materialen zoals: posters, folders voor de patienten met type 1 of 2 diabetes, complicaties, protocollen voor de verpleegkundigen.
De kennis m.b.t. diabetes in Sierra Leone is nihil, maar de mensen in het ziekenhuis zijn erg enthousiast en zijn erg leergierig. Op deze manier wordt de kennis m.b.t. diabetes verbreedt in Sierra Leone. In het ziekenhuis van Panguma worden al meer dan 50 mensen met diabetes behandeld met insuline. Het is fantastisch om te zien dat daar al een echte poli is ontstaan.

p1000345Deze keer heb ik in Panguma verteld over ketoacidose en wat te doen bij een ketoacidose. O.a. heb ik  zwangerschap en diabetes uitgelegd. Voor Panguma ga ik ook protocollen maken zodat ook Panguma de zwangere vrouwen met diabetes beter kunnen gaan begeleiden.
Het is weer een waardevolle onderneming geweest. Ik ben heel erg blij dat er een ziekenhuis in Sierra Leone bij is gekomen om de kennis met diabetes te verbreden, zodat er nog meer mensen met diabetes een goede behandeling kunnen krijgen m.b.t. diabetes.
Omdat de mensen met diabetes zelf geen bloedglucose meter hebben wordt er veel meer gevraagd aan de mensen. Wat is er zoal gebeurd de laatste maand, hoe is de laatste maand anders geweest dan de andere. Zijn er bijzonderheden te melden. De mensen weten dit vaak wel te vertellen. Ze spreken vaak goed engels en anders is er altijd een verpleegkundige die me bijstaat voor de vertaling.
In Panguma spreken de mensen Mende en in Yele Timne. Mijn ervaring is dat Timne lastig is te volgen, maar misschien komt het ook dat ik nu al 3 jaar het Mende hoor.
Dit is dan eerst weer het verslag van de trip naar Sierra Leone. Heel erg bedankt  voor iedereen die Insulin for Life steund.  Dank zij al jullie steun kunnen mensen met diabetes in Sierra Leone worden behandeld met insuline, zonder insuline zouden al deze mensen overlijden.
Vriendelijke groet Nynke Landman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *