Weggooien = zonde!

Insulin for Life zamelt nog houdbare en ongebruikte insuline in, maar ook ongebruikte diabeteshulpmiddelen. Deze materialen kunnen overblijven als iemand bijvoorbeeld overstapt naar een andere therapievorm (van pen naar pomp bijvoorbeeld), na zwangerschapsdiabetes, als iemand met type 2 diabetes door leefstijlverandering geen insuline meer hoeft te gebruiken of als iemand komt te overlijden. Alles wat je ons toestuurt wordt bij ons gecontroleerd en gesorteerd, voor het wordt verstuurd naar één van onze partners in Sierra Leone, Oeganda, Ecuador en Libanon onder andere.

We kunnen echter niet alles gebruiken. Op deze pagina vind je een overzicht van de materialen die we wel en niet kunnen gebruiken. Twijfel je? Mail ons gerust! Je mag ons ook een foto sturen.

Insuline

De meeste soorten insuline zijn welkom, mits gekoeld bewaard geweest, ongebruikt en nog minimaal nog 3 maanden houdbaar. De verpakking mag open zijn, mits de pennen, ampullen of flesjes zelf ongebruikt zijn. 

 • Insulinepennen, -ampullen en -flesjes met langwerkende insuline (Lantus, Levemir, Insulatard, Tresiba, Toujeo, Abasaglar)
 • Insulinepennen, -ampullen en -flesjes met kortwerkende insuline (NovoRapid, Humalog, Apidra, Insuline Aspart, Actrapid, Humuline – we kunnen momenteel alleen geen Fiasp en Lyumjev gebruiken)
 • Insulinepennen, -ampullen en -flesjes met 30/70 mix insuline (NovoMix en Ryzodeg)
 • Insulinesoorten gericht op type 2 diabetes: Xultophy en Ozempic

Insulinepennen hoeven niet gekoeld verstuurd te worden, maar worden bij voorkeur wel ingepakt in bubbeltjesplastic of radiatorfolie om de temperatuur constant te houden. De insuline gaat na ontvangst bij ons weer de koelkast in.

Diabeteshulpmiddelen

Diabeteshulpmiddelen zoals bloedglucosemeters en vingerprikapparaten mogen zijn gebruikt, mits nog in goede staat en functioneel. Onderstaande materialen kunnen we gebruiken:

 • Bloedglucosemeters* in mmol/L en nog goed functionerend
 • Teststrips maximaal 3 maanden voorbij de houdbaarheidsdatum
 • Navulbare insulinespuiten voor insuline-ampullen van Sanofi en NovoNordisk (ongebruikt of nieuw in de doos)
 • Injectiespuiten in ongeopende verpakking, inclusief naalden. Graag even overleggen omdat we niet alle naaldlengtes kunnen gebruiken
 • Pennaalden in een ongeopende doos, alleen 4, 5 en 6 mm naalden die nog minimaal een jaar houdbaar zijn
 • Ketonenmeters
 • Ketonen teststrips maximaal 3 maanden voorbij de houdbaarheidsdatum
 • Nieuwe (lege) diabetes dagboekjes voor pengebruikers
 • Freestyle Libre sensoren 1 en 2 minimaal nog 1 maand houdbaar
 • Freestyle Libre readers (en opladers), zowel 1 als 2, nog goed functionerend
 • Andere glucosesensoren en bijbehoren: graag even overleggen

*we kunnen bloedglucosemeters (nieuw of in goede staat) gebruiken waar nog strips van in omloop zijn. Klik hier voor een website met een overzicht van de in Nederland beschikbare merken. Voorbeelden van merken die we niet kunnen gebruiken zijn: OneTouch en iBGStar; hier zijn geen teststrips meer van in omloop en kunnen we daarom niet gebruiken, ook al werken de meters nog goed. 

Andere materialen

Wij versturen de insuline niet gekoeld, maar wel goed ingepakt. Eén van de beste materialen om insuline mee in te pakken is radiatorfolie. Heb je nog een (deel van een) rol over? Dan ontvangen wij die graag! Evenals thermozakken en grote rollen verpakkingstape (die in een dispenser passen).

Welke hulpmiddelen zamelen we niet in?

Omdat insulinepomptherapie bij de organisaties die wij ondersteunen geen haalbare therapievorm is, zamelen wij geen insulinepompen en bijbehorende insulinepompmaterialen in (zoals reservoirs en infusiesets). Daarnaast zamelen we ook geen tabletten zoals Metformine. Pennaalden van 8mm en langer worden ook in het buitenland (bijna) niet meer gebruikt voor het toedienen van insuline en kunnen we daarom niet gebruiken. Van lancetten hebben we momenteel zelf een overschot (meer aanbod dan vraag) en zamelen we daarom op dit moment niet in. Er is momenteel geen vraag naar Fiasp en Lyumjev bij onze partners en daarom kunnen we deze specifieke insulinesoorten niet gebruiken.

Stuur alsjeblieft geen materialen naar ons op die wij niet kunnen gebruiken. Wij moeten namelijk betalen voor het afvoeren hiervan.

Mocht je nu geen materialen kunnen doneren, zijn financiële donaties ook zeer welkom! Hiermee kunnen we de stichting draaiende houden en pakketten versturen. Klik hier voor meer informatie.

Ons adres

Vanaf september 2021 hebben we een nieuw afleveradres (voorheen was dit Rotterdam). Om een beetje zicht te houden op wat wij binnen krijgen, willen we je vragen om voor het adres contact met ons op te nemen via ons contactformulier. Ook voor vragen kun je ditzelfde formulier gebruiken. 

Dankjewel voor je steun aan Insulin for Life! 

 

Deze pagina is bijgewerkt op 21/09/2022