Weggooien = zonde!

Insulin for Life zamelt nog houdbare en ongebruikte insuline in, maar ook ongebruikte diabeteshulpmiddelen. Deze materialen kunnen overblijven als iemand bijvoorbeeld overstapt naar een andere therapievorm (van pen naar pomp bijvoorbeeld), na een zwangerschapsdiabetes, als iemand met type 2 diabetes door leefstijlverandering geen insuline meer hoeft te gebruiken of als iemand komt te overlijden. Alles wat je ons toestuurt wordt bij ons gecontroleerd en gesorteerd, voor het wordt verstuurd naar één van de organisaties die wij ondersteunen.

We kunnen echter niet alles gebruiken. Op deze pagina vind je een overzicht van de materialen die we wel en niet kunnen gebruiken. Twijfel je? Mail ons gerust! Je mag ons ook een foto sturen.

Insuline

De meeste soorten insuline zijn welkom, mits gekoeld bewaard geweest, ongebruikt en nog minimaal nog 3 maanden houdbaar. De verpakking mag open zijn, mits de pennen, ampullen of flesjes zelf ongebruikt zijn. 

 • Insulinepennen, -ampullen en -flesjes met langwerkende insuline (Lantus, Levemir, Insulatard, Tresiba, Toujeo, Abasaglar)
 • Insulinepennen, -ampullen en -flesjes met kortwerkende insuline (NovoRapid, Humalog, Apidra)
 • Insulinepennen, -ampullen en -flesjes met 30/70 mix insuline (NovoMix en Ryzodeg)

Insulinepennen hoeven niet gekoeld verstuurd te worden, maar worden bij voorkeur wel ingepakt in bubbeltjesplastic of radiatorfolie om de temperatuur constant te houden. De insuline gaat na ontvangst bij ons weer de koelkast in.

Diabeteshulpmiddelen

Diabeteshulpmiddelen zoals bloedglucosemeters en vingerprikapparaten mogen zijn gebruikt, mits nog in goede staat en functioneel. Onderstaande materialen kunnen we gebruiken:

 • Bloedglucosemeters*
 • Teststrips (minimaal nog 1 maand houdbaar)
 • Vingerprikapparaten (indien gebruikt, graag lancet verwijderen)
 • Navulbare insulinespuiten voor insuline-ampullen (ongebruikt of nieuw in de doos)
 • Injectiespuiten (in ongeopende verpakking, inclusief naalden, graag even overleggen omdat we niet alle naaldlengtes kunnen gebruiken)
 • Ketonenmeters
 • Ketonen teststrips (minimaal nog 1 maand houdbaar)
 • Nieuwe (lege) diabetes dagboekjes (voor pengebruikers)
 • Freestyle Libre sensoren 1 en 2 (minimaal nog 1 maand houdbaar) en bijbehorende readers (en opladers)
 • Andere glucosesensoren en bijbehoren: graag even overleggen

*we kunnen bloedglucosemeters (nieuw of in goede staat) gebruiken waar nog strips van in omloop zijn. Klik hier voor een website met een overzicht van de in Nederland beschikbare merken. Voorbeelden van merken die we niet kunnen gebruiken zijn: OneTouch en iBGStar; hier zijn geen teststrips meer van in omloop en kunnen we daarom niet gebruiken, ook al werken de meters nog goed. 

Welke hulpmiddelen zamelen we niet in?

Omdat insulinepomptherapie bij de organisaties die wij momenteel ondersteunen geen haalbare therapievorm is, zamelen wij geen insulinepompen en bijbehorende insulinepompmaterialen in. Tevens hebben we al enige tijd een overschot aan lancetten en pennaalden. Omdat we de spullen simpelweg niet meer kunnen opslaan en er momenteel geen bestemming voor hebben, zamelen we ook tijdelijk geen lancetten en tevens geen pennaalden in. Daarnaast zamelen we ook geen tabletten of injectiemateriaal in specifiek voor type 2 diabetes zoals Metformine, DPP4-remmer of GLP1-agonist.

Mocht je nu geen materialen kunnen doneren, zijn financiële donaties ook zeer welkom! Hiermee kunnen we de stichting draaiende houden en pakketten versturen. Klik hier voor meer informatie.

Ons adres

Vanaf september 2021 hebben we een nieuw afleveradres (voorheen was dit Rotterdam). Om een beetje zicht te houden op wat wij binnen krijgen, willen we je vragen om voor het adres contact met ons op te nemen via ons contactformulier. Ook voor vragen kun je ditzelfde formulier gebruiken.