De geschiedenis van insuline

Het is momenteel 2021, een tijd waarin we het in Nederland heel normaal vinden dat alle mensen met type 1 diabetes insuline kunnen verkrijgen. Maar dit is niet altijd zo geweest. Laten we eens honderd jaar teruggaan in de tijd. Diverse wetenschappers vermoedden dat de zoete urine van patiënten die continu dorst hadden en veel moesten plassen, iets te maken had met de alvleesklier. Later kwamen ze erachter dat dit ging om het hormoon insuline. In 1921 waren er twee Canadese wetenschappers, Frederick Banting en Charles Best, die in staat waren om insuline uit de alvleesklier van een hond te halen. Een jaar later is de 14-jarige Leonard Thompson het gelukkige proefkonijn, een jongen met diabetes die insuline kreeg toegediend. Hoewel hij afhankelijk bleef van de toedieningen, ging het een stuk beter met Leonard. Dit leverde Banting in 1923 de Nobelprijs voor de Geneeskunde op.

Synthetische insuline

Het is nu honderd jaar na de ontdekking van insuline. Waar dit hormoon eerst uit kalveren, varkens en honden werd gehaald, is men inmiddels al bijna veertig jaar in staat om een synthetische vorm van insuline te maken. Voor mensen met type 1 is het net zo normaal als boodschappen doen: een bestelling bij de apotheek plaatsen en een paar dagen later ligt deze insuline in je koelkast. Zonder deze medicijnen gaan mensen met type 1 diabetes dood, met dit hormoon kunnen ze een behoorlijk normaal leven hebben.

Honderd jaar later – tijd voor actie

Hoewel in Nederland de diabeteszorg goed geregeld is, is dit wereldwijd absoluut niet zo. In sommige landen is insuline nog steeds niet voorhanden voor mensen met type 1 diabetes, terwijl het dus al honderd jaar geleden voor het eerst gewonnen kon worden. Insuline zou voor iedereen met type 1 over heel de wereld beschikbaar moeten zijn. Daar houdt Insulin for Life zich mee bezig. We verspreiden insuline en diabetes hulpmiddelen die in Nederland niet meer nodig zijn, naar de diverse projecten waarmee we samenwerken. Maar dit is niet genoeg, het is slechts een tijdelijke tussenoplossing. Honderd jaar na de uitvinding van insuline is het tijd voor actie: insuline voor iedereen die dat nodig heeft, overal ter wereld.

Wil jij daar graag bij helpen? Je kunt een financiële donatie doen, zodat wij de projecten van hulpmiddelen kunnen blijven voorzien. Heb je diabetesspullen over? We zamelen diverse spullen in, die we over de verschillende projecten verdelen. Wil je ons op een andere manier helpen? Stuur ons dan een berichtje, we kijken graag wat we voor elkaar kunnen betekenen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *