Insulin for Life Nederland is op 20 juli 2009 opgericht door diabetesverpleegkundige Nynke Landman. Waar in de Westerse wereld veel materialen niet gebruikt worden en zelfs weggegooid, sterven er in andere delen van de wereld jaarlijks nog steeds mensen door een gebrek aan insuline en goede hulpmiddelen. Sinds 2009 zet Insulin for Life Nederland, als onderdeel van Insulin for Life Global, zich in om ongebruikte en nog houdbare insuline en diabeteshulpmiddelen in te zamelen. Insulin for Life staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en wordt op vrijwillige basis gerund.

Nynke Landman

Nynke werkt als diabetesverpleegkundige in het Antoniusziekenhuis in Sneek en heeft een opleiding Community Health in Leiden afgerond. Tijdens haar opleiding leest ze een artikel over Insulin for Life en neemt ze contact op met de Australische oprichter, Ron Raab. Na veel gesprekken met Ron, richt ze in 2009 Insulin for Life Nederland op. Sindsdien is ze verschillende malen afgereisd naar Sierra Leone om zorg te verlenen, maar ook om de lokale zorgverleners te trainen. In 2012 fietst ze in vier dagen 638 km van Utrecht naar Berlijn om geld op te halen voor Insulin for Life. Daarnaast heeft ze ruim negen jaar lang liters insuline en kilo’s aan diabeteshulpmiddelen verstuurd naar projecten over de hele wereld. Nynke gaf in 2018 de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse activiteiten van Insulin for Life Nederland over aan Jasper & Câthy, maar blijft betrokken als bestuurslid.

Jasper Iking

Jasper heeft na de opleiding Sport Management in 2012 zijn bachelor Criminologie afgerond. Jasper heeft jarenlang in het veiligheidsdomein gewerkt, maar werkt sinds 2021 bij de Bas van de Goor Foundation als eventmanager. Samen met Matthijs Graner en Câthy Jansen heeft hij in 2013 Stichting ééndiabetes opgericht en sinds de oprichting heeft Jasper zich vooral beziggehouden met beleid, netwerken en financiën. Hij houdt van analyseren, brainstormen en nieuwe plannen bedenken voor de toekomst. Jasper gaf Stichting ééndiabetes daarmee een stevig fundament! Begin 2018 heeft hij het stokje doorgegeven aan een nieuw dagelijks bestuur en bestuurt hij sinds oktober 2018 Insulin for Life Nederland samen met Câthy. Jasper heeft type 1 sinds zijn eenentwintigste en gebruikt sinds 2010 een insulinepomp.

Câthy Jansen

Câthy studeerde in 2008 af als fysiotherapeut. Na vier jaar gewerkt te hebben als fysiotherapeut in Nederland en in Tanzania en banen bij Eurotransplant en ViCentra, werkt ze momenteel als datamanager bij het Universitair Neurochirurgisch Centrum Holland. Câthy houdt van salsadansen, (moes)tuinieren, koken, lezen en reizen. In 2013 richt ze samen met Jasper en Matthijs Stichting ééndiabetes op, uit het gevoel dat er iets ontbrak voor jongvolwassenen met type 1. Ze heeft zich bij ééndiabetes vooral bezig gehouden met de website, social media, het organiseren van evenementen en het managen van het vrijwilligersbestand. Na vijf jaar de stichting gerund te hebben gaf ze begin 2018 het stokje over aan een nieuw bestuur. Samen met Jasper bestuurt ze nu met veel passie Insulin for Life Nederland en is ze verantwoordelijk voor het operationele gedeelte. Câthy heeft type 1 diabetes sinds haar vijfde en gebruikt sinds 2004 een insulinepomp.

Dorothee Hafkenscheid

Dorothee helpt naast haar werk als arts (ANIOS) op de afdeling interne geneeskunde de stichting met de social media en de nieuwsbrief. Na een tijdje blogs en artikelen voor ééndiabetes te hebben geschreven, was ze toe aan een nieuwe uitdaging op het gebied van diabetes. Ze houdt van dansen, sporten, lekker koken en bakken en van buiten zijn in de natuur. Dorothee heeft type 1 sinds haar 18e en gebruikt sinds 2013 een insulinepomp. 

Meer over de oprichting, missie en visie van Insulin for Life Nederland vind je hier.