Ron Raab
Insulin for Life Nederland is onderdeel van Insulin for Life Global, opgericht door Ron Raab in 1984 in Melbourne, Australië. In 1984 werkte hij bij het ‘International Diabetes Institute’ in Australië en hij werd benaderd door een apotheker die zich afvroeg of hij toegang had tot ongebruikte, maar nog houdbare insuline. Deze apotheker wilde deze insuline naar een diabetes specialist in Tanzania sturen. Dit was een eureka moment voor Ron en hij zet zich sindsdien in om ongebruikte insuline en andere ongebruikte diabeteshulpmiddelen in te zamelen en te sturen naar plekken op de wereld waar ze het hard nodig hebben. Ron heeft zelf type 1 diabetes en kan het niet verkroppen dat er nog steeds landen zijn in de wereld waar mensen sterven door een gebrek aan insuline. Dat is voor hem de ultieme drijfveer voor Insulin for Life Global.
Klik hier voor meer informatie over Insulin for Life Global
Insulin for Life Nederland – Geschiedenis
Insulin for Life Nederland is in 2009 opgericht door Nynke Landman. Zij werkt als diabetesverpleegkundige in het Antoniusziekenhuis in Sneek en heeft een opleiding Community Health in Leiden afgerond. Zij is zich ervan bewust dat de diabeteszorg in Nederland goed geregeld is en dat insuline en hulpmiddelen voor iedereen in Nederland beschikbaar zijn via het zorgstelsel. Haar eerste doel na haar opleiding was kennisoverdracht op haar vakgebied aan verpleegkundigen in ontwikkelingslanden.
Nynke is jarenlang de drijvende kracht achter Insulin for Life Nederland en zij heeft in die jaren een groot netwerk opgebouwd. Ze ondersteunt met Insulin for Life Nederland al jaren projecten in onder andere Sierra Leone, Oeganda, Cambodja, Syrië en Armenië. De projecten in deze landen ontvangen van Nynke insuline, naaldjes, teststrips en bloedsuikermeters. Ze wordt hierbij ondersteund door verschillende zorgverleners uit haar netwerk. Nynke is zelf ook verschillende malen naar Sierra Leone afgereisd om scholing te geven en kennis te delen met de lokale zorgprofessionals.
Voorbeeld: Een voorgevulde pen insuline bevat 3ml aan insuline en Nynke heeft in 2017 ruim 21 liter (21.000 ml) insuline verstuurd en meer dan 10.000 teststrips.
In oktober 2018 heeft Nynke het stokje voor het dagelijkse bestuur van Insulin for Life overgedragen aan Jasper en Câthy. Zij hebben beide zelf type 1 diabetes en hebben in 2013 Stichting ééndiabetes opgericht, samen met een gezamenlijke vriend, Matthijs. Stichting ééndiabetes zet zich in om Nederlandse jongvolwassenen met type 1 diabetes te motiveren om positief om te gaan met hun ziekte. Begin 2018 was het voor Jasper en Câthy tijd voor een nieuwe uitdaging en Nynke was op dat moment hard toe aan ondersteuning. Win-win!
Klik hier als je meer wilt lezen over de mensen achter Insulin for Life Nederland.
Insulin for Life Nederland – Nu
Insulin for Life Nederland zamelt sinds 2009 ongebruikte en nog houdbare insuline in en overgebleven diabeteshulpmiddelen als pennaalden, teststrips en bloedglucosemeters. Wij krijgen deze materialen van particulieren, maar er zijn ook diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners die ons helpen met inzamelen. De materialen worden gecontroleerd en gesorteerd en verstuurd naar organisaties die het voorschrijven en verstrekken aan mensen die anders geen toegang hebben tot deze materialen. Op deze manier kunnen wij de levens redden van mensen met insulineafhankelijke diabetes.
Klik hier als je meer wilt lezen over de projecten en organisaties die Insulin for Life Nederland steunt.
Visie
Insuline wordt al sinds 1921 gebruikt voor de behandeling van diabetes. Helaas heeft bijna honderd jaar later nog niet iedereen toegang tot levensreddende insuline. Insulin for Life vindt dat niemand in deze tijd meer mag sterven door een gebrek aan insuline.
Missie
De missie van Insulin for Life is het verzamelen van ongebruikte en nog houdbare insuline en diabeteshulpmiddelen, om dit beschikbaar te maken voor de mensen die er anders geen toegang tot hebben. Op deze manier hoeft niemand te sterven door een gebrek aan insuline of hulpmiddelen. Ook is het onze missie om te kijken naar mogelijkheden om insuline beschikbaar te maken in landen waar dit nu niet het geval is, zodat de bewoners van deze landen niet meer afhankelijk hoeven te zijn van overgebleven Westerse materialen.