De missie van Insulin for Life is het inzamelen van nog houdbare en ongebruikte insuline, insulinepennen, naalden, teststrips, bloedsuikermeters, lancetten en andere diabeteshulpmiddelen die anders zouden worden weggegooid of in een kast liggen te verstoffen.

Insulin for Life Global is een non-profitorganisatie, ontstaan in 1984 in Australië en opgericht door Ron Raab. Raab werkte destijds hij bij het ‘International Diabetes Institute’ in Australië en werd benaderd door een apotheker die zich afvroeg of hij toegang had tot ongebruikte, maar nog houdbare insuline. De apotheker wilde de insuline naar een diabetesspecialist in Tanzania sturen. Dit was een eureka moment voor Raab en sindsdien zet hij zich in om ongebruikte en nog houdbare insuline en andere ongebruikte diabeteshulpmiddelen in te zamelen en dit te sturen naar plekken op de wereld waar ze het hard nodig hebben. 

Naast het inzamelen van insuline en hulpmiddelen zet Insulin for Life zich ook in voor kennisoverdracht in educatieve programma’s rond diabetes. Verder biedt Insulin for Life hulp bij het ontwikkelen, implementeren en verbeteren van het bevoorraden van insuline en bijbehorende materialen in ontwikkelingslanden waar een schrikbarend tekort is aan deze middelen.

Ron heeft zelf type 1 diabetes en kon en kan het niet verkroppen dat er nog steeds landen zijn in de wereld waar mensen sterven door een gebrek aan insuline. Dat is voor hem de ultieme drijfveer voor Insulin for Life Global. Inmiddels is Insulin for Life uitgegroeid tot wereldwijd netwerk met organisaties in acht landen.

Insulin for Life Global werkt samen met de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en het IDF Kindersponsorschapprogramma. Kijk voor meer informatie over het IDF op www.idf.org.

Internationale bekroningen

De wereldwijde inzet van Insulin for Life Global is bekroond met diverse internationale onderscheidingen:

 • Harold Rifkin Award for Distinguished International Service
 • Lilly Partnership in Diabetes Global and Australian Awards
 • Sir Philip Sherlock Distinguished Award
 • Novo Nordisk Hagedorn Medal for Humanitarian Medical Assistance

Insulin for Life Global

De oprichting van Insulin for Life in Australië heeft navolging gekregen. Insulin for Life is uitgegroeid tot een wereldwijd verspreidingsnetwerk, met een bereik in bijna 70 landen.

Dit zijn de landen waar Insulin for Life actief is en van waaruit de inzameling en verspreiding van insuline en diabeteshulpmiddelen wordt gecoördineerd:

 • Australië (sinds 1989) – Insulin for Life Australia
 • Canada – Insulin for Life Canada
 • Duitsland  (sinds 2000) – Insulin zum Leben
 • Luxemburg – Insulin for Life Luxembourg
 • Oostenrijk (sinds 2006) – Insulin zum Leben
 • Verenigd Koninkrijk (sinds 2002) – Insulin for Life UK (geen website momenteel)
 • Verenigde Staten (sinds 2003) – Insulin for Life USA
 • Vanaf juli 2009 is Insulin for Life in Nederland actief

Gezamenlijk vormen bovenstaande acht coördinatiecentra Insulin for Life Global.

De wet van de grote getallen

Onderstaande getallen geven enige indruk van de omvang van de distributie van Insulin for Life Global op jaarbasis:

30.000 x 10 ml insulineampullen
100.000 x 3 ml penfill en wegwerppennen
8.000 potjes met bloedglucose strips (samen circa 400.000 strips)
De totale waarde van deze materialen (die anders weggegooid zouden worden) bedraagt circa 1,4 miljoen dollar per jaar