Opnieuw ben ik in Sierra Leone Afrika geweest.
sierra_leone_2011_002Deze keer heb ik 2 doelen, 1e doel is kijken hoe de logistiek is geregeld voor de insuline die van Insulin for life afkomstig is. 2e doel is kijken of het personeel voldoende kennis hebben , om kinderen met diabetes in te stellen op 4 x daags insuline therapie.
Het verslag van mijn bezoek aan Panguma hospital Sierra Leone
In november 2010 heb ik een project plan geschreven voor Panguma Hospital. In het project plan wordt gevraagd voor support van World diabetes foundation om 10 leden van Panguma hospital te scholen in kennis van diabetes en kennis van insuline.
Na 4 jaar support te geven aan Panguma hospital zit de missie voor Cordaid erop. Dat betekend dat er ook geen europese dokter meer aanwezig is in Panguma hospital. Dat ook betekend dat er geen arts is met ervaring voor het behandelen van mensen met diabetes.
Panguma hospital krijgt sinds 4 jaar insuline van insulin for life.
Nu er geen europeanen meer afreizen naar Panguma wordt het ook lastig om het hospital te voorzien van insuline. Er moet dus gekeken worden om toch een lijntje te krijgen naar het hospital.
sierra_leone_2011_062Wat ik deze keer heb gezien tijdens mijn verblijf in Panguma hospital.
Ik heb 2 zwaar ondervoede kinderen met diabetes ingesteld op 4 x daags insuline therapie.. Allebeide kinderen, een jongen en een meisje van 12 jaar. Het meisje haar ogen zijn al aangetast door diabetes. Dit betekend dat het meisje zeer waarschijnlijk verstoten wordt door de familie en dus moet gaan bedelen. Het zou een te grote kosten post worden voor de familie.
Nu ga ik Mercy Ship benaderen. Deze organisatie doet gratis operaties op verschillend gebied. Het schip ligt tot december 2011 in Freetown. Freetown is de hoofdstad van Sierra Leone. Ik ga een voorstel doen voor Hawa Amara aan Mercy ships. Misschien is een laseroperatie een opti?
Onder andere ben ik bij de bierbrouwerij van Heiniken in Freetown geweest. Heiniken heeft wel gevraagd om het probleem op de mail te zetten, zodat het met de directie besproken kan worden. Heiniken heb ik benadert met de vraag of zij logistiek wat kan gaan betekenen voor Panguma Hospital. Heiniken is een Nederlandse bierbrouwerij.
Het project plan moet aangepast worden aan de eisen van Panguma hospital. Het plan moet voor half juni bij WDF ingeleverd worden. Zodat de training in september eventueel gerealiseerd kan worden.
sierra_leone_2011_071In de opleiding van de verpleging in Sierra Leone wordt diabetes niet behandeld. Toch komt diabetes in natuurlijk ook Sierra Leone voor. Alleen is de insuline die beschikbaar is alleen voor de rijken, omdat voor de armen niet te betalen is.
Wat ik tot nu toe kan constateren is dat er een grotere toestroom is van kinderen met diabetes dan in Nederland. Wat daarvan precies de oorzaak is niet helemaal duidelijk. Wel kun je zien dat de kinderen die in het hospital komen´zwaar ondervoed zijn, vaak al langer ziek zijn, TB, malaria of een andere ziektes vooraf zijn gegaan bij het ontstaan van diabetes.
Nu ik weer thuis ben wil ik presentaties gaan geven waarbij ik diabetes in ontwikkelinglanden de aandacht geef. Mijn kennis van diabetes wil ik graag delen met gezondheidswerkers in ontwikkelingslanden zoals in Sierra Leone.

Nynke

sierra_leone_2011_030

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *