Zuid-Sudan is een land in het oosten van Afrika en is één van de jongste landen ter wereld. Het is vanaf 2011 onafhankelijk van Soedan. Sinds het begin hebben nog maar weinig mensen hier profijt van gehad, want de onafhankelijkheid begon met een grensconflict met Soedan en de problemen zijn vervolgens niet meer gestopt; (seksueel) geweld, miljoenen mensen op de vlucht, honger en corruptie zijn aan de orde van de dag. Het geldt momenteel als een van de gevaarlijkste gebieden om als hulpverlener te werken.
Toch werken er hulpverleners. De afgelopen twee jaar hebben we contact gehad met dr. Cortinovis, die werkt voor de Italiaanse organisatie CUAMM ‘Doctors with Afrika’. Sinds 2019 is hij werkzaam in Lui Hospital in Lui, zo’n 150 kilometer van de hoofdstad Juba. Diabetes komt overal ter wereld voor en al snel had hij de eerste (jonge) mensen onder behandeling met insulineafhankelijke diabetes. Eerder werkte hij in Sierra Leone en hier had hij gehoord van Insulin for Life. Hij berichtte ons met de vraag of we voldoende materialen hadden om hem in Zuid-Soedan te ondersteunen. Dat konden (en kunnen) we.
Uiteindelijk hebben we het ziekenhuis waar hij werkt bijna twee jaar lang ondersteund met insuline en diabeteshulpmiddelen. Ruim 500 pennen met insuline, 4000 naaldjes, 3700 teststrips en tientallen bloedglucosemeters hebben we naar Italië gestuurd, waar het door medewerkers van CUAMM meegenomen werd naar Zuid-Soedan. Op de foto bovenaan dit artikel zie je Baiwa, 13 jaar oud en net drie maanden eerder gediagnosticeerd met type 1 diabetes. Evenals zijn broer. Zij wonen zo’n 30 kilometer bij Lui Ziekenhuis vandaan en spuiten beide dagelijks twee keer met Insulatard van Insulin for Life en komen regelmatig op controle bij dr. Cortinovis. In sommige gebieden en zeker in conflictgebieden is dat het hoogst haalbare. Naar omstandigheden gaat het goed met beide broers.
Toch is onze samenwerking onlangs gestopt. En dat is positief nieuws! Want het is het management van het ziekenhuis gelukt om via de hoofdstad Juba een betrouwbare plek te vinden om insuline te kopen, voor een fatsoenlijke prijs. Uiteraard gaat hier de voorkeur naar uit. Insulin for Life is nooit bedoeld als permanente oplossing, wij en gelukkig ook de organisaties die wij ondersteunen, zien het echt als een tijdelijke oplossing die mensen in leven houdt. Wij zijn dus heel blij dat we Lui Hospital niet meer hoeven te ondersteunen en hopen dat dat zo blijft.
Voor de materialen die we nu overhouden zijn we op zoek naar een andere bestemming. Want helaas is het nog steeds zo dat niet iedereen ter wereld toegang heeft tot insuline en basis diabeteszorg.
Bron: https://www.hrw.org/world-report/2021/country-chapters/south-sudan